Pengurusan & Penghuni Istana BUDI mengikuti Diskusi Kefahaman Islam

Shah Alam – Bagi memberi pendedahan kepada asnaf Riqab mengenai kepentingan Maal Hijrah dalam mendidik jiwa menjadi insan yang beriman dan bertaqwa, satu Diskusi Kefahaman Islam Sempena Sambutan Maal Hijrah 1431H telah diadakan di Dewan Cempaka Sari, De Palma Hotel pada 18 Februari yang lalu anjuran Bahagian Pemulihan Ar-Riqab MAIS.


Program ini telah dihadiri seramai 50 peserta yang terdiri daripada pelatih dan pengetua rumah kebajikan di negeri Selangor bertujuan memantapkan diri dalam membentuk sahsiah diri yang utuh di samping meningkatkan kesedaran di kalangan asnaf Ar-Riqab melalui pengalaman konsep wasatiyyah dalam membentuk pembangunan fizikal dan spiritual yang seimbang. Selain itu, para peserta diberi pendedahan mengenai peristiwa penghijrahan Rasullullah S.A.W dari Kota Mekah ke Kota Madinah Al- Munawwarah melalui penyuburan tradisi ilmu dan ketaqwaan kepada Allah S.W.T.


Diskusi ini disampaikan oleh 2 orang panel yang dijemput khas iaitu Al-Fadhil Ustaz Mohd Zamri bin Haji Mohd Shafik yang membincangkan topik “Hijrah dan Kesannya Terhadap Rohani”. Manakala sebelah petang pula disampaikan oleh Al-Fadhil Ustaz Mohd Nazmi bin Abdul Karim bertajuk “Rasulullah S.A.W Ikutan Sepanjang Zaman”. Di akhir setiap diskusi diadakan sesi soal jawab bagi membincangkan persoalan yang diutarakan oleh peserta berkaitan kefahaman Islam.

Rumah kebajikan yang hadir dalam program ini terdiri daripada rumah yang menempatkan anak yatim, warga emas, bekas penagih dadah, wanita bermasalah, ibu tunggal dan pesakit Aids. Antara rumah kebajikannya iaitu Pusat Perlindungan Pesakit HIV Istana Budi, Rumah Pengurusan Anak-anak Yatim Damai, Yayasan Pembangunan Nur Hikmah, PROKIM Malaysia, Pertubuhan Penawar Warisan Rumah Teduhan Kasih dan PENAMA.

Advertisements

Posted on March 1, 2010, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Dr Jahid Sidek

Ahli Majlis Perundingan Islam (MPI) & Mantan Prof Madya Pensyarah Jabatan Dakwah & Pembangunan Insan APIUM

MANARAH

Pusat Rawatan Islam Manarah

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

PERSATUAN KEBAJIKAN BINA BUDI MALAYSIA (BUDI)

sekitar aktiviti dan dakwah dalam dan luar negara NGO Islam di Selangor, Malaysia

%d bloggers like this: